gluten intolerance

10 симптоми при препознавање на интолеранција на глутен

Последните истражувања покажуваат дека повеќе од педесетина болести се поврзани со интолеранција на глутен, која претставува проблем на кој речиси никој не е имун [1]. Глутенот е протеин составен од две фракции, глутенин и глијадин и нивна основна карактеристика е тоа што при правење на леб, т.е. при нивен контакт со вода, тие дејствуваат како „лепак“ …

10 симптоми при препознавање на интолеранција на глутен Read More »