Nutrition

Со здрава исхрана, превенцијата од рак е возможна

Кога зборуваме за диета за рак, треба да се има предвид дека ниту една студија досега не докажала дека одредена храна може комплетно да го исчисти вашето тело од рак. Да, има неколку случаи на луѓе кои успеале да ја победат болеста со практикување веганска диета и правење сокови од зеленчук и овошје [1, 2] …

Со здрава исхрана, превенцијата од рак е возможна Read More »

przena hrana

Зошто треба да избегнувате пржена храна?

Пржењето е чест метод на готвење храна. Се користи насекаде во светот. Рестораните и синџирите од ресторани за брза храна го користат пржењето како брз и евтин начин за приготвување на храна. Најчесто пржиме риба, компири (помфрит), пилешко, па дури и кашкавал. Разбирливо е дека голем дел од нас или немаат време или, пак, дури …

Зошто треба да избегнувате пржена храна? Read More »

Кисели Краставички

Се што треба да знаете за ферментирана храна

Ферментација е процес со кој се подобрува рокот на траења на храната, но исто така нејзинита нутритивна вредност. Ферментирањето датира од старите нации до времето на Египет, каде ферментирањето се користело како начин на зачувување на храната. Ферментираните состојки се богат извор на пробиотици, или како што народски се викаат, „добри бактерии“.